height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fra utbrent til overskudd: 4 tips for å ta vare på deg selv i en krevende hverdag

Cecilie Flo Jahreie

July 10, 2024

Fra utbrent til overskudd: 4 tips for å ta vare på deg selv i en krevende hverdag

Å være foreldre til barn med ADHD, autisme eller barn som har spesielle behov kan være ekstremt utmattende. Men det er mulig å ta vare på seg selv, selv om dagene er krevende.

For noen år siden var jeg helt utslitt og levde med et kronisk høyt stressnivå. Jeg tror jeg hadde glemt hvordan det føles å puste rolig. I dag har jeg ro og overskudd, til tross for at hverdagen er krevende. Reisen min har vært lang, og jeg har gjort flere ting for å komme hit. I denne artikkelen vil jeg dele 4 ting som har vært viktige for meg for å få mer ro og overskudd som mamma til barn med autisme og ADHD.

Stresset tar overhånd

Sliter du med å bevare roen når sinneutbruddet kommer nok en gang hos barnet ditt? Du har hørt hundre ganger at det er viktig å være rolig, men du har faktisk ikke tålmodighet som en engel! Noen ganger føler jeg at det er det som er forventet av meg. Det er ikke annet å forvente at stresset tar overhånd i de konfliktene vi står i til hverdags.

Et møte med en annen mamma

For en tid tilbake snakket jeg med en mamma til en gutt med autisme og ADHD. Hun sa til meg: "Jeg har store stressreaksjoner, men det går greit med meg. Noe annet er ikke et alternativ."

Utfordringen denne mammaen hadde, var at hun ikke tillot seg å kjenne på at hun var sliten. Det var ikke noe alternativ å vedkjenne seg stresset. For noen år siden var jeg der også. Jeg kunne ikke innse at jeg var sliten – barna mine var jo avhengige av meg! Hva ville skje hvis jeg ble syk?

Jeg levde i et følelseskaos

Som mamma til to barn med autisme, ADHD, angst og depresjon, kjempet jeg på flere fronter. Jeg måtte håndtere familie, venner og bekjentes manglende forståelse av barna mine. Jeg måtte finne min foreldrerolle, som var helt annerledes fra en "vanlig" foreldrerolle. Jeg hadde evige kamper med helsevesenet, kommunen og skolen, for ikke å glemme mine egne vanskelige og forbudte følelser.

Jeg var dødssliten av å alltid måtte tenke på hva jeg skulle og måtte gjøre, av å alltid måtte være i forkant og ha bakvakt 24/7. Jeg var sliten av alle misforståelsene, alle krisene etter skoletid, søskenkrangling, store frustrasjoner, sinneutbrudd, depresjoner og angstanfall. Etter helger og ferier var jeg dødssliten fordi det krevde så mye mer struktur og tilrettelegging.

Jeg var sliten av å alltid være mamma og arbeidstaker, og sjelden eller aldri være ektefelle, venninne eller meg selv. Hvem er JEG? Jeg kunne ønske jeg kunne gå ut og ha det gøy - og SLAPPE AV med god samvittighet! Jeg var sliten av å klandre meg selv! Og oppå det hele var jeg så innmari bekymret for fremtiden til ungene mine. Vil de klare seg, fullføre skolen, få en jobb og ha et bra liv?

Jeg var så sliten, men jeg tillot meg ikke å være det, for det var noen som trengte meg. Det var et kaos av følelser. Jeg følte at jeg sto helt alene med tankene og følelsene. En bunnløs tomhet og fortvilelse. Det var ingen som forsto, ingen som kunne forstå. Jeg følte meg så ensom med maktesløsheten og de destruktive tankene. Jeg skammet meg over mine egne tanker og følelser og følte meg som en dårlig mamma.

Du er ikke alene.

Dette kaoset av tanker og følelser preget livet mitt for noen år tilbake. Men det er også beskrivelser jeg har hørt fra de fleste av de mange mammaene jeg har møtt i årenes løp. Kjenner du deg igjen? Hvis du gjør det, så ser du at du ikke er alene. Det er mange av oss! Det er mange som har det som deg. Hvis du bare kjenner deg igjen i noe av dette, er det da rart at du ikke aner hva du skal gjøre, og at du verken ser ut eller inn?

Er det rart at det er en overvekt av mammaer til barn med spesielle behov som har dårligere psykisk helse, større sykefravær, er uføretrygdet og oftere har reduserte stillinger? Forskning viser faktisk ganske bekymringsverdige tilstander for de som har barn med spesielle behov og funksjonsnedsettelser, og særlig for oss mammaer.

4 tips for å ta vare på seg selv i en krevende hverdag

Det er mulig å ta vare på seg selv i en krevende hverdag, men det skjer ikke av seg selv. Du må gjøre en innsats og tillate at det tar tid. Jeg er stolt når jeg ser tilbake og ser hvor jeg er i dag, sammenlignet med der jeg var. Det har ikke gått av seg selv. Jeg har jobbet over tid med å ta vare på meg selv og ta ansvar for meg selv. Nå er det din tur. Gjør jobben. Start i dag.

Jeg gir deg 4 sentrale tips som hjelper deg med å bevare roen når du blir trigget. Kort sagt, handler det om å ta vare på deg selv.

1. Tenk på deg selv

Det første jeg vil at du skal gjøre, er å begynne å tenke på deg selv. For at dette skal fungere, og for at du og din familie skal ha et godt liv, må du begynne å tenke på deg selv! Når jeg sier det, er det ikke for å legge enda en byrde på deg. Jeg hører deg allerede: "Jeg har ikke tid til å tenke på meg selv", "Jeg orker ikke." Og kanskje vet du heller ikke hvordan.

Jeg vil stille deg et spørsmål: Hva skjer hvis du blir syk? Det er stor sannsynlighet for at det første du tenker på er hva du skal gjøre med barnet ditt. For han trenger deg jo! Så selv når du er syk, klarer du ikke å ta vare på deg selv. Men hva vil skje da? Når du går lenger og lenger uten å ta vare på deg selv, blir du til slutt så sliten at du møter veggen og får en depresjon. Jeg har vært der. Jeg har kjent det på kroppen. Jeg har ligget på sofaen, snufset og grått, og følt meg som et offer. Jeg kjenner følelsen. Og jeg ser nå at da var jeg i hvert fall ikke den beste utgaven av meg selv!

Derfor vil jeg invitere deg til å bruke litt tid på å gå inn i deg selv. Tør å kjenne på følelsene. Øv deg på å godta at du også er viktig. Når du har gjort det, vil jeg at du skal gjøre deg selv synlig for deg selv og familien din!

2. Bli synlig på kalenderen

Som så mange andre annerledes familier ble jeg etter hvert god på struktur og planer, men jeg var jo aldri i planen! Det viktigste jeg har gjort for meg selv er rett og slett å gjøre meg selv synlig i familiens kalender.

Jeg satte av tid til meg selv hvor jeg var frakoblet alle "må" og "bør". Telefonen var på flymodus da jeg hadde en date med meg selv, og jeg hadde avtale med mannen om å ta "bakvakten". Hvis det skulle være noe, visste jeg at han tok hånd om det. Og som regel er det jo ikke noe, men det er jo disse tankene våre...

Det neste jeg vil at du skal gjøre, er å finne ut hva du ønsker å gjøre i alenetiden din. Ta deg tid til å reflektere over hva som gir deg glede og energi. Det kan være alt fra å lese en bok, ta en tur i naturen, male, høre på musikk eller bare ligge på sofaen og slappe av. Uansett hva det er, sørg for at denne tiden er hellig og prioritert i kalenderen, akkurat som alle andre viktige avtaler.

3. Bli bevisst på hva som gir deg energi

I daten med deg selv, må du gjøre noe som er godt for deg og som gir deg energi. Jeg fant et helt herlig yogasenter med fantastiske lokaler og en yogaform som passet meg perfekt. Det er ikke til å legge skjul på at jeg var noe anspent i starten, og tankene var absolutt ikke "her og nå" og på "pusten som en bølge gjennom kroppen". Men gi deg selv lov til å erkjenne at det tar tid. Hjernen din er antakelig så vant til å være på "alerten" at den trenger tid til å venne seg til dette nye du nå ber den om å gjøre.

Etter en stund slappet jeg så godt av at jeg følte meg helt salig da klassen var over. Og vet du hva? Da jeg kom hjem, hadde jeg et lite lager med overskudd, så jeg klarte å stå i frustrasjonsutbruddene på kvelden uten å bli irritert. Jeg klarte også å si til mannen min: "Slapp av, dette tar jeg." Og da ble jo han fornøyd også!

Du må finne hva som gir deg energi og overskudd. Enten det er yoga, en hobby, en sport eller noe annet som gir deg glede og ro, sørg for å prioritere dette i hverdagen. Det vil gi deg den nødvendige energien til å takle de utfordringene du møter.

4. Bygg en sterk grunnmur: Søvn, kosthold og trening

For å venne hjernen til å slappe av, er det tre viktige forutsetninger som må være til stede: søvn, mat som gjør kroppen din godt, og trening. Dette er grunnmuren.

Jeg hører allerede protestene: "Trene? Ha, ha. Når skal jeg få tid til det liksom." Men du trenger ikke å bruke 1,5 time på et treningssenter tre ganger i uka, eller være ute på joggetur annenhver dag for å få effekt av treningen. Ti minutter med høy intensitet på stuegulvet kan gjøre underverker. Det er ikke meningen å komme med pekefinger her; jeg er den første til å si at det ikke er lett. Bare det å klare å få nok søvn og GOD søvn er jo vanskelig! Men det er mulig.

Hvis du prioriterer bort søvn, sunt kosthold og trening, vil du alltid være sliten uansett hvor mange andre gode ting du prøver å implementere for deg selv.

Det som kanskje er mest krevende, er at du må venne hjernen til en ny måte å tenke på. Den gode nyheten er at hjernen er utrolig tilpasningsdyktig, så hvis du trener den, gjør den akkurat det den får beskjed om å gjøre! For meg har dette blitt en vane. Og jeg som alltid har vært stresset, er nå ofte rolig, og best av alt; jeg kjenner når stresset kommer, og vet hva jeg skal gjøre med det.

Ved å ta vare på deg selv, vil du ikke bare få det bedre selv, men barna dine vil få det bedre. De fortjener en mamma med overskudd og energi, de fortjener en mamma som smiler og ler! DU fortjener å være DEG, og ikke bare mamma. Du fortjener å smile og le hjertelig! Du fortjener å drømme. Du fortjener å glede deg og ha noe å se frem til. Du fortjener å ha overskudd til å være den gode mammaen, som jeg VET at du er!

Avslutning

Å ta vare på seg selv er ikke egoistisk, det er nødvendig. Ved å implementere disse fire tipsene – å tenke på deg selv, bli synlig på kalenderen, finne hva som gir deg energi, og bygge en sterk grunnmur med søvn, kosthold og trening – vil du oppdage at du har mer overskudd til å møte hverdagens utfordringer. Husk, du fortjener å ha det bra, og når du tar vare på deg selv, gir du også barna dine en gladere og mer energisk mamma. Start i dag, og se hvordan små endringer kan gjøre en stor forskjell.

<All Posts