GRATIS RESSURSER

Her kommer det gratis ressurser...

Cecilie Jahreie sitter i rosa genser på benk ute i naturen. Tekst i bildet: 10 effektive tips for å gi beskjeder til barn med ADHD og autisme.

10 Effektive tips for å gi beskjeder til barn med ADHD og autisme

April 30, 202510 min read

Har du noen gang følt deg maktesløs når barnet ditt ikke følger en eneste beskjed, uansett hvor mye du maser? Du er ikke alene.

«Jeg maser og maser, men han gidder ikke å følge en enkelt beskjed en gang! Hva skal jeg gjøre for å få han til å gjøre det jeg ber han om?»

Dette er noe jeg ofte hører fra foreldre. Mange lurer på om barnets oppførsel skyldes nevrologiske utfordringer eller trass. Ofte tenker vi at noe er nevrologisk, mens annet er trass.

Diagnosen er ikke en unnskyldning

«Vi kan ikke skylde på diagnosen hele tiden! Det er faktisk ikke en akseptabel oppførsel selv om han har ADHD!»

Det er sant, vi skal ikke bruke en diagnose som en unnskyldning. Men for å hjelpe et barn med reguleringsvansker, som ADHD eller autisme, til å følge beskjeder, er det viktig å tenke på noen ekstra ting. Disse hensynene er kanskje ikke nødvendige når du gir en beskjed til et nevrotypisk barn.

Utfordringer i hjernen

Barn med ADHD har utfordringer i frontallappen, som styrer de utøvende funksjonene. Disse funksjonene, også kjent som eksekutive funksjoner, regulerer tankene, handlingene og følelsene våre. Dette påvirker det meste av det barnet gjør.

Flere deler av frontallappen er involvert når barnet skal ta imot og følge en beskjed. Dette betyr ikke at det er umulig for barnet å lytte, men vi må være bevisst på hvordan vi formidler beskjeder for å få ADHD-hjernen med på laget.

10 tips for å gi effektive beskjeder

Jeg skal dele 10 tips som vil hjelpe deg å gi beskjeder som ADHD-hjernen kan håndtere bedre. Ved å følge disse tipsene, kan du gjøre det lettere for barnet ditt å forstå og følge det du ber om.

1. Få barnets oppmerksomhet før du gir beskjeden

En av hovedutfordringene for barn med ADHD er å regulere oppmerksomheten. I motsetning til hva mange tror, er det ikke at de ikke klarer å ha oppmerksomhet, men at de har problemer med å regulere den. Ofte kan de ha svært god konsentrasjon på noe de er interessert i, som kan resultere i hyperfokus. Når barnet er hyperfokusert på noe, som for eksempel dataspill, vil de faktisk ikke høre deg når du gir en beskjed.

For å få barnets oppmerksomhet, prøv å ta på skulderen deres og si: «Se på meg, er du snill. Jeg trenger at du hører på meg.» Be barnet om å se mot deg. Noen barn synes det er vanskelig å se rett inn i øynene, så det kan være mer effektivt å be dem se mot deg i stedet for på deg. Du kan også gjøre det lettere ved å bevege deg inn i synsfeltet deres.

2. Ta bort distraksjoner

Mor skrur av TV-en mens barnet sitter på gulvet og ser på skjerm, omgitt av leker – illustrerer viktigheten av å fjerne distraksjoner for barn med ADHD.

Barn med ADHD har ofte utfordringer med arbeidsminnet, noe som gjør dem lett distraherte. Det kan være vanskelig for barnet å høre på deg og følge en beskjed mens han spiller dataspill eller mens TV-en er på i bakgrunnen. Lyden fra TV-en kan oppleves like sterk som din stemme, og det kan være utfordrende å blokkere ut andre lyder og inntrykk mens han prøver å høre på deg.

Dette skyldes at hjernen hans ikke er like god til å sortere sanseinntrykk. Det blir som et orkester uten dirigent – et salig kaos. Derfor er det viktig å minimere distraksjoner.

Når du først har barnets oppmerksomhet, er det viktig å beholde den mer enn et sekund. Slå av TV-en og be barnet om å legge ned spillet eller boka. Pass på at han ser mot deg. Det er også viktig at du er en god rollemodell ved å gi barnet ditt din fulle oppmerksomhet mens du gir beskjeden. Dette viser barnet at det du sier er viktig.

3. Snakk rolig og tydelig

Det kan være fristende å heve stemmen eller snakke over hodet på barnet når du har noe viktig å si eller må få gjort. Men du vil faktisk fange oppmerksomheten bedre ved å snakke rolig. 

Gi beskjeder i en rolig, jevn tone. Barn med ADHD har vansker med å prosessere, det vil si bearbeide informasjon. Det er lettere for barnet å fokusere på innholdet i det du sier når han ikke trenger å prosessere tonen og volumet i tillegg.

En rolig og jevn tone bidrar til å redusere stress og forvirring, slik at barnet kan konsentrere seg om selve beskjeden. Dette skaper en bedre forståelse og øker sjansen for at beskjeden blir fulgt.

4. Gi tid til å prosessere beskjeder

Barn med ADHD og autisme trenger ekstra tid til å bearbeide informasjon. Ved å gi dem denne tiden, hjelper du dem med å forstå og følge beskjeder bedre. 

Vi voksne glemmer noen ganger at barnas hjerner ikke er fullt utviklet. Dette betyr blant annet at de trenger langt mer tid enn oss på å prosessere eller behandle en beskjed. Barn under 7 år trenger ofte 17 sekunder på å forstå det du har sagt.

Barn med ADHD og autisme har ofte lav prosesseringshastighet. Det betyr at de trenger lengre tid enn andre barn for å få med seg det som blir sagt og gjort. Når vi voksne maser og bruker mange ord, kan det bli problematisk fordi barnet ikke rekker å bearbeide og reflektere over det du har sagt.

17-sekunders regelen

En god tommelfingerregel er å være bevisst på 17-sekunders regelen, selv om barnet ditt er eldre enn 7 år. Stopp opp og vent noen sekunder etter at du har gitt en beskjed, slik at barnet får tid til å prosessere informasjonen. Forskning viser at barn bearbeider informasjon bedre og responderer mer passende når de får tid til å la informasjonen synke inn. Dette er enda viktigere for barn med reguleringsvansker.

Utvikling av selvstendighet

Ved å gi barnet tid til å tenke etter, gir du det også mulighet til å utvikle selvstendighet. I stedet for å mase, gir du barnet rom til å vurdere: Hvordan skal jeg handle? Dette fremmer barnets evne til selvregulering.

Hvis barnet ditt fortsatt ikke følger beskjeden eller svarer på spørsmålet etter pausen, husk at du nå har gitt barnet tid til å høre beskjeden. Det neste steget er å forsikre deg om at beskjeden faktisk er forstått.

5. Sjekk om beskjeden er forstått

Det å sjekke om beskjeden er forstått henger sammen med det å gi barnet tid til å prosessere informasjonen. Etter at du har gitt beskjeden og tatt en pause, be barnet ditt om å gjenta beskjeden. Eller spør om han kan forklare beskjeden med sine egne ord.

Dette gir barnet en mulighet til å stille spørsmål hvis det er noe han lurer på, og det gir deg en sjanse til å gjøre beskjeden klarere hvis noe er misforstått. Denne metoden sikrer at barnet virkelig har forstått hva du ønsker, og reduserer sjansen for misforståelser og frustrasjon senere.

6. Gi klare og direkte beskjeder

Det er lett å stille beskjeder som spørsmål, for eksempel: "Kan du dekke på bordet, er du snill?" Mange foreldre vet at man ikke bør gjøre dette, men det er lett å falle i fella. Problemet med å stille spørsmål er at barnet kan tro at han har et valg om han ønsker å dekke på. Så hva gjør du hvis han sier "nei, det vil jeg ikke"?

I stedet, gi klare og direkte beskjeder. Fortell barnet hva du ønsker at han skal gjøre: "Dekk på bordet, er du snill." Denne måten å kommunisere på gjør det tydeligere for barnet hva som forventes og reduserer sjansen for misforståelser. Det kan faktisk gjøre en stor forskjell!

7. Gi én beskjed av gangen

Barn med ADHD og autisme har utfordringer med å følge en handlingskjede. Hvis du sier: «Dekk på bordet, vask hendene dine og gi beskjed til pappa at det er middag», kan det føre til stress før barnet i det hele tatt har fått begynt, eller barnet kan stå fast etter å ha dekket bordet (eller allerede etter å ha tatt på tallerkenen).

Derfor er det viktig, hvis mulig, å gi én beskjed av gangen. Dette gjør det lettere for barnet å fokusere og gjennomføre oppgaven uten å føle seg overveldet. Hvis du ikke kan dele opp beskjeden i steg, prøv å gruppere dem på en måte som gir mening, for eksempel: "Mens du er oppe for å vaske hendene dine, vær snill å si ifra til pappa at det er middag."

Dette hjelper hjernen til å huske og følge beskjeden på en mer strukturert måte.

8. Hjelp barnet å følge flere beskjeder

Du kan hjelpe barnet ditt med å følge flere beskjeder om gangen ved å tallfeste dem. Typisk kan mennesker håndtere opptil fire ting i arbeidsminnet på en gang, spesielt når de naturlig hører sammen eller det er en måte å memorere dem på.

For eksempel kan du si: "Det er tre ting jeg ønsker at du skal gjøre." Eller bruk ord som "først", "deretter" og "til slutt". Dette kan hjelpe barnet til å huske alle beskjedene eller i det minste huske at han fikk flere enn en beskjed.

Ved å strukturere beskjeder på denne måten, gjør du det lettere for barnet å holde oversikt og fullføre oppgavene uten å bli overveldet.

9. Vær spesifikk og sett realistiske forventninger

Barn som har problemer med å planlegge og organisere, eller som har utfordringer med språklig forståelse, kan ha vansker med å følge vage beskjeder. Du kan tro at barnet ditt er trassig og ikke ønsker å følge beskjeden om å rydde rommet, men det kan være at han ikke aner hvor han skal starte.

For å hjelpe barnet, er det viktig å sette realistiske forventninger. Dette kan du lese mer om her [I will link to a relevant post].

Vær spesifikk når du gir beskjeder. For eksempel, i stedet for å si "rydd rommet", kan du bryte det ned i konkrete trinn:

  • "Først legger du klærne på vaskerommet."

  • "Deretter legger du legoen i legokassa."

  • "Til slutt rer du senga."

Ved å gi konkrete og spesifikke instrukser, gjør du det lettere for barnet å forstå hva som forventes og hvordan han skal gå frem. Dette kan redusere frustrasjon og hjelpe barnet med å fullføre oppgavene mer effektivt.

10. Bruk visuelle hjelpemidler

Barn som har utfordringer med å bearbeide informasjon, kan ha vansker med å følge verbale beskjeder. Derfor kan visuelle tegn være til stor hjelp. Du kan vise hva som trengs å gjøres eller demonstrere det du forteller barnet at det skal gjøre: "Vær snill å dekke på resten av bordet på samme måte som jeg har gjort her."

Mange barn med ADHD og autisme har også god nytte av visuelle hjelpemidler som en memoplanner eller en timestokk. Disse verktøyene kan hjelpe barnet med å forstå og følge beskjeder bedre ved å gi en visuell representasjon av oppgavene.

Jeg håper at disse tipsene vil hjelpe deg med å gi flere gode og klare beskjeder til barnet ditt. Ved å bruke disse strategiene, kan du gjøre kommunikasjonen mer effektiv og bidra til å redusere stress og frustrasjon for både deg og barnet ditt.

Avslutning

Å gi beskjeder til barn med ADHD eller autisme kan være utfordrende, men med de rette strategiene kan du gjøre prosessen enklere og mer effektiv. Ved å få barnets oppmerksomhet, minimere distraksjoner, snakke rolig og tydelig, gi tid til å prosessere informasjonen, og sjekke om beskjeden er forstått, kan du hjelpe barnet ditt å følge beskjeder bedre. 

Gi klare og direkte beskjeder, del opp oppgaver i håndterbare steg, bruk visuelle hjelpemidler og sett realistiske forventninger. Med disse strategiene vil du se forbedringer i hvordan barnet ditt tar i mot og reagerer på beskjeder.

Kollasj med fire bilder av en kvinne i rosa genser i parkmiljø, kombinert med rosa tekstfelt som inviterer til gratis foredrag: '3 strategier for barn med store følelser – klikk her for å melde deg på'."

blog author image

Cecilie Flo Jahreie

Cecilie Flo Jahreie er ekspert på nevrodiverse barn med en doktorgrad i pedagogikk og er også sertifisert coach. Hennes faglige bakgrunn, kombinert med personlig erfaring som mor til to barn med sammensatte diagnoser, gir henne en unik innsikt i utfordringene og mulighetene foreldre til nevrodiverse barn møter i hverdagen

Back to Blog

FREE DOWNLOAD

Headline that hooks people in and makes them want to sign up.

Add a subline here lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit praesent ut neque ipsum mauris sit amet urna consectetur

© Copyright 2025 ADHD-veildederen - Org.nr 917929866